Ameliyat Sonrası Ne Beklemeliyim?
Total diz protezi yapılan hastaların %90'ından fazlasında diz ağrılarında belirgin bir azalma ve yaşam kalitesinde iyileşme olur. Cerrahiden 3-6 hafta sonra yürüyüş, merdiven inip çıkma ve hafif ev işleri gibi günlük yaşam aktivitelerinin çoğu genellikle yapılabilir hale gelir. Araba kullanmakta bir mahsur yoktur.
Protez sonrası yürüyüş, golf, yüzme ve bisiklete binme gibi aktiviteler rahatlıkla yapılabilir. Koşma, sıçrama gerektiren sporlar ve ağır işlerin yapılması uygun değildir.
Cerrahiden önce bacağınızda var olan eğrilik ve şekil bozuklukları da ameliyat sırasında düzeltilir, bu protezin ömrünü uzatacaktır.
Zayıf hastalarda, protez sonrasında beklenen diz hareketi normale yakındır. Ancak özellikle kilolu hastalarda, bu hareket açıklığı daha azdır. Ortalama hareket açıklığı 120-130 derece civarındadır, bu nedenle protez sonrası yere tam çömelmek veya namaz kılmak sıklıkla mümkün değildir. Son yıllarda, diz hareket açıklığını artıran teknikler ve protez tasarımlar uygulanıyor olsa da, hastaların ayaklarını altlarına alıp oturmaları protezi uzun süreli sağ kalımı açısından çok tercih edilmemektedir.
Total diz protezinin bir ömrü var mıdır?
Tecrübeli ekip, iyi cerrahi teknik ve hastaya uygun protez tasarımları kullanılarak yapılan diz protezlerinin ömrü günümüzde 15-20 yıla kadar uzamıştır. Özellikle çimentosuz protez kullanımı ile bu süre daha da artabilir.
Gevşeyen protezler, çoğu hastada ikinci bir ameliyat ile çıkartılıp yeniden protez yerleştirilebilir, ancak ikinci protezin ömrü, ilki kadar uzun değildir.