• Eklem kıkırdağı yaralanma ve yıpranmaları
  • Tendon yaralanmaları ve iltihabı
  • Yumuşak doku yaralanmaları
  • Bacak dolaşım bozuklukları ve iyileşmeyen kronik yaralar
  • Diyabetik ayak

Hücresel Tedavi Yöntemleri

  1. PRP (TROMBOSİTTEN ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ PLAZMA)

Özellikle kıkırdak hasarlarında, tendon yaralanmaları ve aşırı kullanımlarından doğan ağrılarda, akut adale ve yumuşak doku problemlerinde kullanılan bu yöntemde hastadan alınan kan, işlemden geçirildikten sonra enjeksiyon şeklinde hastanın problemli bölgesine uygulanmaktadır. Kişi işlem sonrası günlük işlerine büyük oranda sınırlama olmaksızın devam edebilmektedir. Uygulama haftalık olarak 1-3 defa yapılmaktadır. PRP bir hücresel tedavi yöntemidir ama kök hücre uygulaması değildir. Burada kullanılan hücreler kandaki trombositlerdir ve onların büyüme faktörlerini aktif hale getirmeleri ile işlev görürler.

  1. KEMİK İLİĞİ

Kıkırdak lezyonlarında, diyabetik ayak yaralarında, beslenmesi bozulmuş bacak ve iyileşmeyen yaralarda kullanılan bu yöntemde kemik iliğinden alınan kök hücreleri de içeren progenitör (öncü) hücreler, özel sistemde kapalı olarak işlendikten sonra elde edilen hücre konsantrasyonu hasarlı bölgeye enjekte edilmektedir.

  1. YAĞ DOKUSU

Yağ dokusu yüksek oranda kök hücre içeriğinden dolayı çok önemli bir kaynaktır. Hastanın karın veya basen bölgesinden alınan 150-200 cc yağ dokusu özel sistemler işlenerek 1 saat içerisinde elde edilen kök hücreden zengin hücre konsantrasyonu problemli alana uygulanmaktadır. Özellikle kıkırdak hasarlarının tedavisinde çok güncel olan bu yöntem iyileşmeyen yaralarda ve beslenme bozukluğu olan bacaklarda da başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

  1. HÜCRE KÜLTÜRLERİ

Yukarıdaki yöntemlerin hiç birinde tek bir hücre tipi veya saf kök hücre yoktur; çeşitli hücrelerden oluşmuş konsantrasyonlar kullanılmaktadır. Kültür yönteminde ise hücre laboratuvarda çoğaltılarak tek tip hücrelerden oluşan bir uygulama materyali haline getirilir. Bu uygulama iki aşamalıdır, birinci aşamada kemik iliği, yağ veya eklem (sinovyum) biyopsi yapılarak elde edilen doku örneği özel laboratuvarlara gönderilir; orada steril ve son derece özel şartlarda hücreler ayrıştırılır ve çoğaltılırlar. Üç-dört hafta süren bu aşamadan sonra ikinci seansta bu hücreler hastaya uygulanır. Günümüzde mevzuat gereği sadece kıkırdak hücre kültürü şeklinde olan bu yöntem yakın gelecekte kök hücre kültürü şeklinde de uygulanabilecektir.

Erişkin kök hücrelerinin önemi konuldukları yerin özelliğine göre değişime uğraması ve bozuk olan doku yerine yenisini oluşturmasıdır. Bu hücreler ayrıca ödemi azaltmakta ve ağrı şiddetini de düşürmektedir. Diğer bir özellikleri de immün (bağışıklık) sistemi ayarlayabilmeleridir. Yani bu başkasını kök hücresi bir başkasına uygulanabilir demektir. Çok yakın bir zamanda ülkemizde bu hücrelere yönelik doku bankacılığı kurulmuş olacaktır.

Tüm bu tedavilerin uygulanabilmesi için hekime erken başvurulması büyük önem taşımaktadır. Bu sayede eklemleriniz genç kalır ve uzun süre sporunuzu da yapabilirsiniz. Kireçlenmelerde bu tedavilerin uygulanması ağrıyı azaltacak doku yenilemesi yapacak ve eklemin erken yaşlanmasını engelleyecektir.