Kalça protezi cerrahisi ile ilişkili görülebilen ve önlem alınması gereken çeşitli durumlar vardır.

Pıhtı oluşumu. Cerrahi sonrası bacak toplardamarlarında kan pıhtısı oluşabilir. Bu pıhtılar akciğerlere, kalbe veya nadiren beyne giderek tehlikeli durumlara yol açabilirler. Riskin azaltılması için doktorunuz bir takım kan sulandırıcı ilaçlar, özel çoraplar gibi önlemler alacaktır. Bu durumun engellenmesinde en önemli noktalardan biride hastanın cerrahiden sonra erken yürütülmesidir.

Enfeksiyon. Cerrahi sonrası ameliyat yeri üzerinde yüzeysel enfeksiyon veya yeni kalçanızın etrafındaki derin dokularda enfeksiyon oluşabilir. Yüzeysel enfeksiyonların çoğu antibiyotik ile tedavi edilirken protez enfeksiyonlarının tedavisi protezin değiştirilmesini gerektirebilir. Enfeksiyon konusunda en önemli nokta enfeksiyonun tedavisinden ziyade enfeksiyon oluşumunun engellenmesidir. Antibiyotik koruması, ameliyathane şartlarının uygun olması, cerrahinin uzamaması ve yara bakımı gibi faktörler enfeksiyon oluşumunun engellenmesinde önemli noktalardır.

Kalça protezi ameliyatından sonraki ilk iki yıl içinde diş veya idrar yolları ile ilgili bir cerrahi işlem geçirecekseniz, öncesinde antibiyotik kullanmanız gerekir. Özellikle diş çekimi, taş temizliği ve kanal tedavisi gibi işlemlerden bir saat önce uygun bir antibiyotik ile enfeksiyondan korunma önemlidir.

Kırık. Cerrahi sırasında kalçanızın sağlıklı kısımlarında kırık oluşabilir. Oluşan küçük kırıkların çoğu kendiliğinden iyileşirken daha büyük kırıklar için ek müdahaleler gerekebilir.

Çıkık. Bacağın belirli pozisyonlara getirilmesi yeni ekleminizin baş kısmının yuvadan çıkmasına neden olabilir. Özellikle cerrahi sonrası 3 ayda karşılaşılabilen bu durumun önlenmesi için kalçalar 90 dereceden fazla bükülmemeli ve bacak karşı bacağa çok yaklaştırılmamalıdır. İlk çıkık genellikle dıştan bir destek kullanımı ile tedavi edilirken tekrarlayan çıkıklarda çoğunluk ile cerrahi gerekir.

Bacak uzunluk farkı. Cerrahi öncesi iyi planlama ve titiz bir cerrahi ile bu durum çoğu zaman önlenebilse de yeni kalçanız bacağınızın diğerinden taraftan uzun veya kısa olmasına neden olabilir. Bu uzunluk farkının nedeni bazen kalça çevresi kasların zayıflığı nedeni ile olabilir. Bu durumda kasların kuvvetlendirilmesi ve esnetilmesi yararlı olabilir.